Kreditlån
Ett kreditlån är ett bra alternativ av lån när du inte vet hur mycket pengar du kommer att ha behov av. Med ett kreditlån reglerar du själv dina utbetalningar och du behöver endast betala för den del av lånet som du tar ut. Det är ett smidigt sätt att säkra en buffert som du alltid har tillgång till. Kreditlån kallas även för kreditkonto, kontokredit eller onlinekredit.
Hur fungerar kreditlån?
Kreditlån är populära när man vill låna för ett större inköp eller om en oförutsedd utgift dyker upp. När du tar ett kreditlån är det bara den del av lånet som du använder som du behöver betala för och inte hela summan för krediten. Säg till exempel att du ansöker om en kredit på 5000 kronor men det visar sig att du bara behöver använda hälften av krediten. Då behöver du bara betala för de 2500 kronorna du använt. De 2500 kronorna som du inte har rört finns tillgängliga för dig vid det tillfälle i framtiden då du behöver dem. Du betalar en månatlig avgift för den del av krediten som du har använt. Avbetalningen brukar ligga på 10% eller minst 500 kr i månaden.
Det är när du behöver låna en större summa pengar som kreditlånet kommer till sin rätt. Anledningen är att du kan dela upp återbetalningen under en längre tid med ett kreditlån och på så sätt undviker du höga månadskostnader. Ett snabblån däremot, är ett bra alternativ när du lånar en lägre summa pengar som du kan återbetala relativt snabbt.
Hur ansöker man om ett kreditlån?
Det finns flera olika sätt att ansöka om ett kreditlån. Flera av kreditgivarna erbjuder sin tjänst genom en app i din mobil. Där kan du även sköta överföringar när lånet har blivit beviljat. Om du vill ansöka om ett kreditlån hos din bank tar du helt enkelt kontakt med banken så kommer du att få hjälp med att få igång tjänsten. Att ansöka om ett kreditlån är som att ansöka om ett vanligt lån. Du väljer den kreditsumma du önskar, fyller i dina uppgifter och skickar in en ansökan. De stora bankerna tar oftast en UC kontroll men hos många kreditbolag kan man ansöka om ett kreditlån utan UC. Dina uppgifter kontrolleras för att se så att du uppfyller kraven för få ta ett lån. Din privata ekonomi styr hur hög summa du kommer att få låna.
Fördelar med kreditlån
- Du behöver inte använda hela den lånade summan på en gång och behöver då inte heller betala för det du inte använt.
- Det finns räntefria perioder på krediten.
- En hög andel av ansökningarna blir godkända.
- Du kan få låna utan UC kontroll.
- Det finns möjlighet att få direktutbetalning på helger.
Nackdelar med kreditlån
- Det kan vara svårt att få veta den exakta räntan.
- Den effektiva räntan är något hög.
- Det blir dyrt vid lång återbetalningstid.
Återbetalning
Beroende på vilket företag du lånar hos kan återbetalningen se lite olika ut. De företag som lånar ut mindre summor har ofta en återbetalningstid på 30–45 dagar. De som lånar ut lite högre summor, å andra sidan, har oftast en friare återbetalningstakt men tillämpar en gräns vad du minst måste återbetala varje månad.
Att tänka på
Ett lån är alltid ett lån och det kostar och ska betalas tillbaka. Innan du tar ett lån ska du därför planera din ekonomi och se till att du kommer att kunna göra dina återbetalningar.
Lånebelopp
Beroende på storleken på bank eller kreditgivare så skiljer sig oftast summan som du erbjuds låna. Större långivare kan erbjuda lånebelopp på upp till 150 000 kr eller mer. Medan de mindre långivarna har ett maxbelopp på mellan 15 000 – 20 000 kr. De lägsta lånebeloppen kan variera från 500 kr till 20 000 kr. Som framgår finns det stora valmöjligheter när det kommer till hur mycket pengar man ska låna.
Varför kreditlån?
Skillnaden mellan kreditlån och kreditkort är kort sagt själva kortet. Med ett kreditlån kan du använda dig av ditt vanliga bankkort istället för ett särskilt kreditkort. Ett kreditlån blir som att du har en stående buffert som du kan använda dig av när det behövs. Du kan sedan dela upp återbetalningen eller betala tillbaka den del av krediten som du har använt på en gång. Det är så klart mest ekonomiskt att återbetala så fort som möjligt.
JÄMFÖR KREDITLÅN